vrijdag 24 januari 2014

Goedkoop op vakantie. Zo kunt u besparen: 9 tips

door Thijs Rösken, za 02 feb 2013, 08:20
 
AMSTERDAM -
Vergelijk luchthavens, mijd het weekend en bespaar op telefoonkosten. Negen tips om vakantiekosten in de hand te houden.
 
Het vakantiegeld wordt uitgekeerd en de temperatuur loopt op. Gaat u nog een vakantie boeken? Dan is het slim even te wachten op lastminute aanbiedingen. Daarmee valt veel te besparen.

1. Goedkope vakantie door lastminute of vroeg boeken
Het ligt allemaal aan de timing. Via vroegboekkorting of lastminutes bent u meestal goedkoper uit. Wel moet u bij lastminutes iets minder kieskeurig zijn over de bestemming om goedkoop uit te zijn. U heeft immers minder keus. Niet alleen het moment van boeken is belangrijk, ook het tijdstip van de vakantie. Buiten de zomervakantie van scholen (meestal van begin juli tot eind augustus) en de bouwvak boeken scheelt al snel 100 euro.
Lees meer in het artikel Vakantie regelen: vroegboeken of wachten op lastminute?

 
2. Boek en vertrek doordeweeks voor een voordelige vakantie
Mijd het weekend. Omdat veel consumenten hun vakantie in het op een weekenddag boeken, zijn prijzen bij reisorganisaties dan duurder. Door dinsdagmiddag te boeken bent u het goedkoopste uit, stelt de Consumentenbond.
Ook de dag dat u heen- en terugvliegt kunt u beter buiten het weekend plannen. Omdat velen vlak na de laatste werkweek willen vertrekken of voor maandag terug willen komen, zijn prijzen dan hoger. Tickets voor doordeweekse vluchten zijn dus doordeweeks goedkoper.

3. Besparen door reis en accommodatie als pakket of juist apart te boeken
Wilt u naar Turkije met het vliegtuig, twee weken in een hotel aan het strand? Het kan voordelig zijn om bij een reisaanbieder alles in één pakket te boeken. Met een all-inclusive reis bent u helemaal snel klaar. Maar controleer altijd of het niet goedkoper is om reis en verblijf apart te regelen. Ook twee losse tickets zijn soms voordeliger dan een retourtje. Het is waardevol om dit in ieder geval uit te zoeken.
Op vergelijkingswebsites als Worldticketcenter.nl , Vllegtickets.nl en Vliegtarieven.nl is het eenvoudig om het goedkoopste ticket eruit te pikken. Voor hotels zijn Booking.com en ebookers.nl geschikte websites. Let bij de prijzen op bijkomende kosten.
Gebruik altijd meerdere vergelijkingssites voor een afgewogen oordeel. Als u de goedkoopste reis gevonden heeft, kijk dan snel op op de websites van reisaanbieders zelf om te kijken of ze het zelf niet goedkoper aanbieden.

4. Niet te duur bellen en internetten in het buitenland
Bellen, sms´en en internetten met een smartphone is in het buitenland is een stuk duurder dan hier. De Europese Unie heeft een maximaal tarief voor internationaal telefoonverkeer ingesteld, maar toch is telefoongebruik in het buitenland duurder dan hier. Prijzen: een uitgaand telefoongesprek maximaal 29 cent per minuut, de ontvangst van een gesprek 8 cent per minuut en een sms 9 cent. Voor een megabyte (MB) data komt er een maximum van 70 cent.
Om de kosten laag te houden kunt u uw telefoon uitzetten. Ook is het een idee om een speciale vakantiebundel te kopen bij uw telecomaanbieder. Zo kunt u voor bedragen van 5 à 10 euro per week goedkoper bellen, smsen en internetten.
Verder is het vaak goedkoper om gebeld te worden of te sms´en in plaats van zelf te bellen. Probeer ook zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi-verbindingen als u mobiel wilt internetten.

5. Wat is het goedkoopste, vakantie per vliegtuig of auto?
Vergelijk vooraf of het goedkoper is om met het vliegtuig of met de auto te gaan. Vooral voor vakanties in Midden-Europa is het discutabel welk vervoermiddel het goedkoopst is. Vergeet bij uw vergelijking ook tourbus en trein niet.
Als u kiest om per vliegtuig te reizen, kies dan niet per definitie voor het dichtstbijzijnde vliegveld. Schiphol lijkt misschien een logische keus, maar een ander vliegveld kan zo 100 euro per reiziger schelen. In Nederland zijn Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en Groningen goede alternatieven, maar het is slim om ook Bremen, Keulen, Weeze, Düsseldorf en Brussel in overweging te nemen. Vergelijk de prijzen en kijk wat het goedkoopste is. Met een beetje geluk weegt de extra reistijd naar het vliegveld niet op tegen de lagere prijs.

6. Hoe zit het met pinnen en contant geld op vakantie?
Gaat u in buiten de eurozone op vakantie? Let dan op bij het pinnen van geld. Vaak wordt er voor geld pinnen een vast bedrag gerekend van ongeveer 2 euro. Neemt u geld op met een creditcard dan kost dit al snel het dubbele. Door minder vaak grotere bedragen op te nemen, kunt u gemakkelijk geld besparen. Zoek voor vertrek de regels op in uw vakantieland. Pin ook niet te veel. Aan het eind van de vakantie geld terugwisselen kost natuurlijk ook geld.
Controleer voor het boeken ook wisselkoersen van verschillende valuta´s. Als de dollar of pond in waarde dalen, is het wellicht slim om een accomodatie te boeken via een Amerikaanse of Britse reisorganisatie. Houd ook de koers van de munt in het land van bestemming in de gaten.

7. Tank op vakantie in het goedkoopste land
Als u met de auto op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Kroatië, komt u door veel landen. Houd er rekening mee in welk land de benzine het goedkoopste is. Zo is Duitsland op dit moment goedkoper dan België en Oostenrijk nog goedkoper dan Duitsland. Vergelijk de prijzen vlak voor vertrek op de website Brandstofprijzen.info .

8. Kortlopende of een doorlopende reisverzekering goedkoper?
Verzeker u voor de vakantie om nare verrassingen te voorkomen. Dit kan vaak ook bij de reisorganisatie, maar meestal bent u voordeliger uit als u een losse verzekering uitzoekt. Door goed te overwegen welke verzekering u afsluit, kunt u veel geld besparen (zie ook het artikel Verzekerd op vakantie ) Neem een doorlopende reisverzekering als u de komende periode vaak voor korte reizen naar het buitenland maakt. Veschillen uw reizen erg (qua bestemming en duur), dan zijn kortlopende verzekeringen vaak beter op de reis afgestemd.
Let goed op de dekking van reisverzekeringen. Bij een doorlopende verzekering is het mogelijk dat de dekking voor de ene vakantie wel voldoet is, maar voor de andere niet. Ook kan het zijn dat sommige zaken in de reisverzekering ook al gedekt worden door de inboedel- of zorgverzekering. Dubbele dekking is zonde van het geld.

9. Geld besparen: wat neem ik mee op vakantie?
Nederlanders die met de caravan of auto op vakantie gaan, kunnen al snel 40 euro beparen door bepaalde producten uit de Nederlandse supermarkt mee te nemen in de koffer. Dit blijkt uit de Vakantie bespaartest van vergelijkingssite Yenom.nl waarin wordt gekeken welke producten goedkoper zijn in eigen land en welke juist in onze buurlanden.
Gaat u naar Frankrijk, neem dan shampoo, koffiepads en bier mee van huis, maar koop daar wijn chips en deodorant. Op reis naar Duitsland is het slim keukenrollen en kaas mee te nemen. Frisdrank en sterke drank zijn daar goedkoper.

http://www.telegraaf.nl/overgeld/vakantie/20062223/__Goedkoop_op_vakantie._Zo_kunt_u_besparen__9_tips__.html

Geen opmerkingen :

Een reactie posten