vrijdag 24 januari 2014

Minder eten weggooien: zo doe je dat

ma 16 sep 2013, 11:55

AMSTERDAM -
Morgen is het Prinsjesdag en het ziet ernaar uit dat we de broekriem allemaal wat moeten aantrekken. Begin bij jezelf én je koelkast: hoe bespaar je op boodschappen? Door minder eten weg te gooien! Zo doe je dat.

Oud eten nieuw leven inblazen
  • Ben je helemaal vergeten dat je die tros bananen het weekend had gekocht en beginnen ze al wat bruin te worden? Gebruik ze in een gezonde smoothie of bijvoorbeeld in bananenbrood. Gebakken rijst is het lekkerst als je rijst gebruikt die een dag oud is in plaats van verse rijst.
  • Met oud brood kun je ongelooflijk veel meer doen dan het aan de eendjes voeren. Toast een paar sneetjes brood en maak er croutons van. Of gebruik de broodkruimels als vulling voor bijvoorbeeld kalkoen of ander gevogelte. Of ach, waarom niet, bak een paar lekkere wentelteefjes.
De vriezer is je vriend
  • Sluit vriendschap met de vriezer. Want die gigantische portie macaroni met ham en kaas kan drie weeshuizen voeden, zelfs nadat je zeven dagen lang van de maaltijd hebt gesnoept. Dit kun je voorkomen door de overige porties in te vriezen. Zo blijft de smaak bewaard, hoef je niets weg te gooien én hoef je niet zes avonden lang hetzelfde te eten.
  • Zorg dat je zoveel mogelijk lucht uit de zakjes knijpt voordat je deze invriest. Zo houd je extra veel ruimte over voor de kliekjes van de komende avonden.
  • Druiven, frambozen en aardbeien kunnen ingevroren worden.
  • Ben je per ongeluk iets te enthousiast in het schap met citroenen en limoenen gedoken en ligt je hele koelkast nu vol? Knijp de vruchten uit in een bakje voor ijsklontjes en vries het in: bespaart ruimte en verfrist je drankje!
  • Doe hetzelfde met dat laatste bodempje wijn in de fles. Blijft er nog een restje wijn over na een gezellig avondje tafelen? Schenk het dan uit in een ijsblokjesbakje en zet het in de vriezer. Kook je veel met wijn, dan is pak je gemakkelijk een wijnblokje uit de vriezer en gooit deze bij het eten.
Alle kleine beetjes…
  • Gooi dat bodempje melk niet gelijk weg als je zoon aangeeft genoeg melk te hebben gehad. Zet het in de koelkast en wacht tot hij (waarschijnlijk een half uurtje later?) weer dorst heeft. Wie bewaart, die heeft wat, toch?
  • Heb je een heerlijke kip gemaakt afgelopen weekend en wil je kleine stukjes vlees en botten weggooien? Ho, stop! Van die overblijfselen kun je namelijk een heerlijke kippensoep trekken.
  • Je hebt een smaakvolle salade met biefstuk en gedroogde tomaten geserveerd. Aan het einde van de avond is er nog maar een klein schaaltje over. Gooi het niet weg, maar zet het in een schaaltje in de koelkast. De eerstvolgende keer dat je verlangt naar een heerlijk stuk chocolade of een schaal chips, pak je in plaats daarvan de salade, die moet tenslotte vandaag nog op. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor je gezondheid, dus!
Preventie
  • Het is natuurlijk veel handiger om te voorkomen, dan de schade achteraf te beperken. Bedenk daarom in de supermarkt al goed hoeveel je écht nodig hebt. Doe je op zaterdag boodschappen voor de hele week, neem dan desnoods je agenda mee: wanneer eet je thuis, wanneer heb je eters, wanneer zijn je kinderen thuis en wanneer eet je alleen (met je partner)? Schat hoeveelheden in en raadpleeg desnoods recepturen.
  • Kijk om de paar dagen in de vriezer: wat heb je nog en wat moet je kopen?
  • Verpak je boodschappen goed als je ze opbergt. Het is zonde om er twee dagen later achter te komen dat je dat pak koekjes weg kan gooien, omdat het plastic niet goed om het pak zat. Aluminiumfolie en plastic folie doen wonderen als het gaat om het bewaren van producten met een houdbaarheidsdatum.
  • Schaf een paar knijpers aan en leg die in een keukenlaatje. Zo kun je alle pasgeopende verpakkingen goed afsluiten.

http://www.telegraaf.nl/vrouw/culinair/article20977655.ece

Geen opmerkingen :

Een reactie posten