vrijdag 24 januari 2014

Stedentrip Istanbul

Istanbul zit ingeklemd tussen Europa en Azië. Het resultaat? Een smeltkroes van culturen. Van het sprookje van 1001 nacht in Sultanahmet tot de hippe winkelstraten van Beyoglu. Tijdens een stedentrip verveel je je geen minuut: al je zintuigen worden geprikkeld. Heb je al zin in een stedentrip Istanbul? Boek voor de zekerheid een dagje extra.

Beste reistijd Istanbul

En stedentrip Istanbul kan eigenlijk het hele jaar door. Want ook al is het slecht weer: er zijn genoeg geweldige binnenactiviteiten. In de winter kan het bitterkoud zijn met flinke sneeuwbuien en ’s zomers is het overdag snikheet. Maar Istanbul staat bekend vanwege het grillige weer. Zelfs in het voor- en najaar, als het over het algemeen goed toeven is in de stad, moet je toch een dikke trui en paraplu bij je hebben. Bekijk het actuele weer in Istanbul.

Vliegen naar Istanbul

In vier uur vlieg je van Amsterdam naar Istanbul met bijvoorbeeld KLM, Transavia, Corendon en Turkisch airlines.

Let opnaar welk vliegveld je vliegt! Als je op Sabiha Gökçen vliegt, is het nog een heel eind naar het centrum van de stad. Het vliegveld ligt namelijk 63 kilometer van het centrum van Istanbul vandaan. Je kunt een bus nemen naar het Taksim plein, maar het is handiger om van te voren een transfer te regelen, bijvoorbeeld via Sabiha Gökçen Airport Shuttle, die je bij je hotel afzet. Vanaf Sabiha Gökçen duurt het iets meer dan een uur voordat je in de stad bent.

Het Ataturk vliegveld ligt beduidend dichter bij het centrum. Binnen 20-30 minuten ben je er. Je kunt een Hava? shuttlebus nemen, maar sneller is het om de metro te nemen.

Vervoer ter plaatse

Als je in één deel van Istanbul blijft is alles goed te belopen, maar van de Sultanahmet naar Beyoglu is het toch een flink eind wandelen. Het is dan handiger om de metro of tram te nemen. Maar een taxi aanhouden kan ook. Een ritje van Beyogly naar Sultanahmet kost ongeveer €3.

Fietsen in Istanbul

Istanbul is uitgestrekte stad. Al wandelend kun je veel tijd kwijt zijn, zonder dat je echt veel hebt gezien. Een goed alternatief is de fiets pakken. Een fietstocht door Istanbul begint bij het Sirkeci Treinstation, waar de legendarische Orient Express aankwam. Daarna zie je het Gülhane park, het Topkapi paleis, het hippodroom, Hagia Sophia en de Blauwe Moskee.
De traditionele vismarkt van Kumkapi is de ideale plek om even te genieten van het uitzicht over zee de zee, de eilanden en het Aziatische deel van de stad. Ook fiets je door het Romeinse Valens Aquaduct, proef je het traditionele drankje Boza. De laatste stop is bij de Süluymaniye moskee, waar een mooi panorama van de stad te

Reisgidsen Istanbul

100% Istanbul
ISBN: 9789057674198, Uitgever: Mo'Media
Ideale reisgids voor Istanbul waarin per wijk is aangegeven waar je lekker kunt eten, leuk kunt winkelen en wat de leukste bezienswaardigheden zijn. Ook de wandelingen zijn erg de moeite waard.
Capitool Istanbul
ISBN: 9789047518044, Uitgever: Uitgeverij Unieboek
Een uitgebreidere reisgids is er bijna niet. Leuke wandelingen en mooi geïllustreerd.
Lonely Planet City Guide Istanbul
ISBN: 9781741794021, Uitgever: Lonely Planet
Een erg volledige reisgids met leuke tips over alles wat je in Istanbul wilt doen: winkelen, stappen, sightseeing, eten en drinken.

Bezienswaardigheden Istanbul

Topkapi Paleis
Reis terug in de tijd en waan je tussen sultans en de haremdames. Het Topkapi Paleis is een absolute must see als je in Istanbul bent. De verschillende musea, tuinen en de harem zijn een schitterend. Echt een sprookje uit 1001 nacht. Vooral de schatten van de sultans, de mooie tuinen vol bloemen en de schitterende mozaïeken in de aaneenschakelde vertrekken zijn zeer te moeite waard.

Hagia Sophia
Dit indrukwekkende bouwwerk ontstond al in de 6de eeuw. Toen nog een byzantijnse kerk, waarvan de iconen en mozaïeken schitterend bewaard zijn gebleven. Later werd het een moskee en zijn er minaretten aan toegevoegd. Doordat de meeste kunstwerken eeuwenlang onder een dikke pleisterlaag verborgen hebben gezeten, zijn ze mooi geconserveerd en nu uitgebreid door ons te bewonderen.

Blauwe Moskee
Je kunt hem bijna niet missen als je in de Sultanahmet bent: de Blauwe Moskee met groene, rode en blauwe mozaïeken. De meeste blauwe tegeltjes zitten bovenin de koepel en daar ontleent de moskee zijn naam.
Basilica Cisterna
Een ondergrondse wateropslag, gebouwd ongeveer 500 na Christus. De wateropslagplaats is enorm en heeft maar liefst 336 zuilen. Zeer bijzonder om eens doorheen te lopen. Vooral de hoofden van Medusa zijn raadselachtig mooi. De James Bond film From Russia with Love werd er opgenomen.

Grand bazaar
Kijk je ogen uit en bewaak je portemonnee! In de honderden stalletjes van deze overdekte markt is het maar al te gemakkelijk om je helemaal over te geven aan alle kooplieden. Er is dan ook genoeg moois te krijgen, zoals aardewerk, sjaals, lederwaren, zilver en stoffen. Kijk uit voor ‘merkkleding’, dit is vaak niet echt en kan in Nederland door de douane in beslag worden genomen.

Egyptische bazaar
Een van de oudste markten van Istanbul en eigenlijk ook de leukste! Deze overdekte markt is een feest voor alle zintuigen. Dit wordt namelijk ook wel de specerijenmarkt gekocht en het wemelt dan ook van de kraampjes met bergen kruiden en specerijen, thee en zeep. Wat een kleurenpracht. Bij de meeste kraampjes worden je kruiden handzaam ingepakt. Wil je sjaals kopen? Dan vind je hier vaak betere deals dan in de Grand Bazaar.

Galatabrug
Deze brug verbindt de oude stad Sultanahmet met het Europese gedeelte van Istanbul. De brug staat vol vissers en kraampjes. Ontzettend druk, maar wel gezellig. Plus een schitterend uitzicht over Sultanahmet.

Galatatoren
Deze toren waakt parmantig over het Europese deel van Istanbul. Beklim de toren vooral, want het uitzicht over alle verschillende delen van de stad is magnifiek. Aan de voet van de toren vind je leuke terrasjes.

Rondvaart Bosporus
De Bosporus stroom dwars door Istanbul en verbindt de Zee van Marmara met de Zwarte Zee. Tijdens de boottocht zie je zowel het Europese als Aziatische deel van de stad. Boten vertrekken naast de Galatabrug en een rondvaart duurt ongeveer 2 uur.
Dagtrips vanuit IstanbulAls je Istanbul wil ontdekken heb je wel een paar dagen nodig, maar vanuit Istanbul kun je ook Turkije leren kennen. Als je een paar bijzondere dagtrips maakt, heb je echt het idee dat je Turkije beter kent. Maak bijvoorbeeld een dagexcursie naar Troje, de Prinseneilanden of Bursa. Bekijk al onze tips over dagtrips vanuit Istanbul.

Gratis en goedkoop in Istanbul

Istanbul Modern Museum
Elke donderdag is dit museum gratis. Dit is het eerste moderne museum van de stad een heeft een zeer indrukwekkende collectie.

Kathedraal
De orthodoxe kathedraal aan de winkelstraat Istiklal is gratis te bezoeken en absoluut de moeite waard.

Yeni Cami
De Nieuwe Moskee is te vinden naast de Egyptische bazaar en een plaatje. En net als de Blauwe Moskee is deze gratis te bezoeken. De koepel, met een doorsnede van 18 meter, is erg indrukwekkend.

Parken
Istanbul heeft een aantal zeer fraaie stadsparken, ideaal om even te luieren of een wandeling te maken. Goede voorbeelden zijn het Yildiz Park of Gulhane park.

Elgiz Museum
Een mooie mix van werken van internationale kunstenaars en aanstormend Turks talent. Binnen is het museum lekker ruim opgezet en buiten kun je lekker door de beeldentuin struinen.
Museumkaart
Voor €29 naar 6 topmusea in Istanbul, waardonder het Topkapi Paleis en de Hagia Sophia. Bovendien hoef je met deze kaart ook niet meer in de rij te staan en krijg je korting in de museumwinkels en -cafés.

Eten en drinken in Istanbul

Güney
Het is altijd een drukte van belang bij Güney en dat is niet zo vreemd. Het terras s gezellig, het eten is zalig en de bediening vriendelijk.

Sofyali 9
Ook hier moet je, vooral in het weekend, je best doen om een tafeltje te bemachtigen. De mezes, koude en warme kleine gerechten, zijn hier dan ook zalig. Echte aanraders.

Sarniç
Ondergronds eten? Ja, leuk! Ga vooral even naar Sarniç, heel romantisch Byzantijns eten bij kaarslicht.

Medusa
Een erg leuke lunchplek, vlakbij de Aya Sofia. Je krijgt bordenvol en het terras is sfeervol.

Refik
Gezellig tussen de locals eten. Bijvoorbeeld Zwarte Zee baars of mezes.

Rejans
Verborgen in een zijstraatje van de Istiklal winkelstraat. Dit restaurant heeft een Russische oorsprong en de Russische gerechten zijn nog steeds onovertroffen.

Hotels in Istanbul

BudgetCheers HostelHet Cheers Hostel in Sultanahmet is alleen al een geweldig keuze vanwege de fantastische ligging, vlakbij de Aya Sofia. Het hostel heeft een gezellig dakterras met een bar en ook het ontbijt is dik in orde. De tweepersoonskamers zijn gelegen in een gebouw aan de overkant en zijn erg groot en netjes.
#Bunk Beyoglu
Wil je in een trendy hotel slapen, maar niet de hoofdprijs betalen? Dan is het boutique hostel #Bunk in de hippe wijk Beyoglu een perfecte keuze. De 2-persoonskamers zijn fris en licht ingericht en hebben een eigen badkamer én balkon. 's Ochtends krijg je een uitgebreid ontbijt voorgeschoteld. De hippe bar van #Bunk is een goede plek voor een kop koffie 's ochtends of een drankje 's avonds.
Hotel Hippodrome
Gelegen vlakbij de Blauwe Moskee en allerlei gezellige restaurantjes. De kamers zijn groot en hebben warme kleuren.
Sultans Hotel
Prima hotel op loopafstand van de blauwe moskee. De budgetkamers zijn erg voordelig, maar ook erg klein. De standaard kamers zijn wel lekker ruim en ook prima te betalen.

Subrosa Hotel
In het oude centrum gelegen. Een eenvoudig, maar supernet hotel, voor een leuke prijs. De Grote Bazaar ligt op loopafstand.

Middenklasse
Hotel Poem
Alleen voor het prachtige uitzicht vanaf het terras over de Bosporus zou je al in dit hotel verblijven. Ruime kamers, sommige met balkon en schitterend uitzicht.
Dossi Dossi Hotel
Super modern ingerichte kamers in het oude gedeelte van de stad. Erg mooi hotel, heel centraal gelegen. Er zijn onder andere een Turks bad en sauna in het hotel.
Sur Hotel Sultanahmet
Mooi familiehotel, ingericht in Ottomaanse stijl. Vanaf het dakterras heb je uitzicht over de Prinseneilanden. Het ontbijt is lekker en uitgebreid.

Nieuws over Istanbul


http://mooistestedentrips.nl/stedentrip/istanbul#Gratis%20en%20goedkoop%20Istanbul

Geen opmerkingen :

Een reactie posten